‘DEVADIR KADIN’ KONULU KOMPOZİSYON YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi Bizim Üniversite Proje Ekibi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen “Devadır Kadın” konulu kompozisyon yarışmasının ödül töreni 06 Mart 2015 tarihinde Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Bizim Üniversite ekibinin kadınlar gününe özel slayt gösteri ile başlayan törenin ardından Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın Klasik Türk Müziği Konseri büyük alkış aldı.

Açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün ülkemizde ve dünyada günlere, haftalara, aylara sığdırılamayacağını, bu konuda işe “insan” noktasından başlanması gerektiğini belirtti. Konuşmasında, kadının önemine yönelik tarihten örnekler veren Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, “Özgecan ile birlikte bütün anneler, bütün babalar öldü. Hepimiz çok üzüldük. Bu olayın toplumsal olarak irdelenmesi gerekiyor. Bu ve buna benzer olayların sebepleri, tarihi, sosyolojik realitelerinin akademik açıdan incelenmesi gerekir.” diye konuştu.

Ülkemizde kadın istihdamına yönelik artışın olduğunu dile getiren Rektörümüz, “Üniversite bünyemizde akademisyenlerimizin yarısından fazlasını bayan akademisyenler oluşturmakta. Yine aynı şekilde öğrencilerimizin de yarısından fazlasının bayan öğrencilerimiz oluşturmaktadır. Son istatistiklere bakıldığında Edirne, kadın istihdamında Türkiye’de birinci sırada.” dedi. Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Üniversite bünyesindeki kadın Araştırmaları Merkezi ile Balkan Araştırma Enstitüsü’nün kadın sorununa yönelik akademik araştırmaların devam ettiğini vurguladı.

Ödül törenine konuşmacı olarak gelen Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu “Medyada Kadın İmgesi” konulu konferans verdi. Konuşmasında medyanın tarihsel arka planını çizen İnceoğlu; medyanın kadını, üçüncü sayfa haberlerinde ya da arka sayfa haberlerinde pornografik şiddeti özendirici bir şekilde kullandığını ve kadını metalaştırdığını söyledi.

Medyanın kadına şiddet ve kadın cinayetleri haberlerini, “töre cinayeti, kıskançlık cinayeti, cinnet” gibi başlıklarla suçu ve suçluyu haklı duruma getirircesine bir üslupla sunduğunu belirten Prof. Dr. İnceoğlu, medyanın kadın cinayetleri konusunda tıpkı Özgecan Cinayeti’nde olduğu gibi birleşmesi gerektiğini vurguladı. İnceoğlu konuşmasının sonunda kadına şiddet olaylarının önlenmesine yönelik medyanın, akademisyenlerin, hukukçuların ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışması gerektiğini, medyayı denetlenmesi gerektiğini ve basın mensuplarına hizmet içi seminerlerin gerektiğini vurguladı. İnceoğlu ayrıca, kadınların çalışma şartlarında iyi noktalara gelmesinde olumlu gelişmelerin olduğunu belirterek, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü, günlerde ya da haftalarda kalmasın hak ettiği şekilde onurlu bir şekilde kadın ve erkek bir arada yaşasın.” diyerek sözlerini noktaladı.

Konuşmaların ardından “Devadır Kadın” konulu kompozisyon yarışmasının ödül törenine geçildi. Yarışmada “Kadına Gül, Dünyaya da Gül” isimli eseriyle üçüncü olan Damla Asan ödülünü Büyükelçi Murat Ahmet Yörük’ün eşi Ayşegül Yörük’ten, “Kırmızı Pabuçlu Yelkovan” isimli eseriyle yarışma ikincisi Elif Duymaz ödülünü Rektörümüz Prof.Dr. Yener Yörük’ün eşi ve Bizim Üniversite Ekip Başkanı Şule Yörük’ten alırken, “Gönül Lügatimde Kadın” adlı eseriyle birinci olan Döndü Şaşma ödülünü Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in eşi Melahat Şahin’den aldı.

Ödül töreninin sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu’na hediye takdim ederken, Protokol üyeleri ve Bizim Üniversite ekibi hatıra fotoğrafı çektirdi
Ek Resimler
Bu içerik 06.03.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 934 kez okundu.